Osuuskunta Rinteen hallitusohjelmassa

Rinteen hallitusohjelma sisältää mahdollisuuksia osuuskuntaliikkeen edistämiseksi. Ohjelma mainitsee osuuskunnat muutamaankin otteeseen, minkä lisäksi se sisältää toisen mokoman kohtia, joissa ollaan osuuskuntaliikkeen kotikentillä. 

Pieni läpikäynti, olkaa hyvät!

Hallitusohjelman mukaan “edistetään osuuskuntamuotoista yritystoimintaa”. Tämä on merkittävä yleistavoite ja tahdon ilmaus. Hallitus ilmaisee olevansa osuuskuntamyönteinen.

Ohjelman mukaan “jatketaan osuuskunta-asumisen pilotteja ja valmistellaan osuuskunta-asumisen lainsäädäntö. Edistetään ryhmärakentamista säätämällä rakennusaikaisesta takauksesta.” Osuuskunta-asuminen on näin paalutettu osaksi asumiseen liittyvien kysymysten ratkaisemista.

Ohjelman mukaan “selvitetään lainsäädännön muutostarpeita työn murroksen näkökulmasta (itsensätyöllistäjät, jakamis- ja alustatalous, uudet työn teettämisen muodot ja osuuskunnat). Työelämän epävarmuuden vähentämiseksi täsmennetään työsopimuslain työsopimuksen käsitettä siten, että työsopimussuhteen naamiointi muuksi kuin työsopimukseksi estetään.”

Kohta lupaa lainsäädännön arvioimista erityisesti työosuuskuntien ja alustaosuuskuntien toimintamahdollisuuksien selkeyttämiseksi ja parantamiseksi.

Toivon, että kohta tarkoittaa myös sitä, että TE-toimistot ja työttömyyskassat ohjeistetaan lopettamaan työosuuskuntiin ja niissä työllistyviin kohdistuva perusteeton kyttääminen. Tuntuu, että tällä hetkellä jokainen työosuuskunnassa työllistyvä on syyllinen, kunnes toisin todistetaan. Toivottavasti TE-”palveluissa” ja työttömyyskassoissa kehitetään ennemminkin rakentavaa neuvontaan ja ohjausta.

Ay-liikkeen työsuhdeolettama on hyvä lähtökohta työsuhteiden tarkastelulle.

Työpaikat työntekijöiden kontrolliin

Erityisesti merkille pantava kohta hallitusohjelmassa liittyy asiaan, jonka Anna Kontula nosti esille edellisellä eduskuntakaudella. Kontula jätti aloitteen työntekijöiden tuetusta osto-oikeudesta yrityksiin tilanteessa, jossa yritystä ollaan ajamassa turhaan alas.

Hallitusohjelman mukaan “varmistetaan yritystoiminnan jatkuvuutta omistajanvaihdostilanteissa ottaen myös huomioon tilanteet, joissa henkilöstö jatkaa yrityksen toimintaa.”

Työntekijäomisteisten yritysten itseoikeutettu yritysmuoto on tietenkin osuuskunta.

Vaikka hallitusohjelma ei ota kantaa yritysmuotoon, viittaa kohta osuuskuntiin. Muistetaan myös, että hallituksen tahtotilana on, että “edistetään osuuskuntamuotoista yritystoimintaa”.

Samaan sarjaan menee hallitusohjelman linjaus, että “edistetään kumppanuusmaatalouden ja lähiruoantuottajien toimintaedellytyksiä”.

Käytännössä kumppanuusmaatalous tarkoittaa osuuskuntia. Kumppanuustalouden vahvat pioneerit Suomessa, Oma Maa Osuuskunta ja Herttoniemen ruokaosuuskunta, ovat osuuskuntia. Osuuskunnat on helppo ajatella mukaan myös muuhun tuottajien asemaa vahvistavaan lähiruoantuotantoon.

Omistus haltuun!

Suorien ja epäsuorien osuuskuntaviittausten lisäksi ohjelma sisältää erinäisiä kohtia, joita kannattaa pohdiskella. Ohjelman mukaan esimerkiksi “laaditaan kotimaisen omistamisen ohjelma, joka tukee kasvua löytämällä keinoja vahvistaa, monipuolistaa ja tasa-arvoistaa suomalaista omistajuutta”.

Hyvä näin! Osuuskunnat ovat yksi tapa tasa-arvoistaa omistusta ja sitoa sitä paikallistalouksiin. Nuoli osuu jälleen osuuskuntiin!

Hallitusohjelma toteaa myös, että “julkisten hankintojen tehokkuuden lisäämiseksi hallitus ryhtyy toimiin vahvistaakseen laadullisten kriteerien huomioonottamista julkisissa tarjouskilpaluissa”. Hankintalain laadulliset kriteerit viittaavat sosiaalisiin ja ekologisiin perusteisiin olla hyväksymättä halvinta vaihtoehtoa.

Juuri näin! Ekologisesti ja sosiaalisesti toimivilla osuuskunnilla olisi varmasti annettavaa julkisten palveluiden tuotantoon! Asiaa voidaan edistää esimerkiksi sosiaalisten osuuskuntien mahdollistamalla kumppanuusmallilla.

Pientä spekulointia perään

Edellisten lisäksi pysähdyin ohjelmaa lukiessani miettimään kohtaa, jossa “yritysten kasvua ja uudistumista mahdollistetaan erilaisten yritysten tarpeet tunnistaen. Luodaan yrittäjyysstrategia, joka ottaa huomioon eri kokoiset yritykset sekä nuoret kasvuyritykset. Strategia sisältää yksinyrittäjien aseman ja mikroyritysten työllistämisen edistämisen, luovan alan arvonmuodostuksen ja liiketoimintamallien kehittämisen, pk- ja midcap-yritysten kasvuhakuisuuden ja kansainvälistymisen tukemisen sekä suurten veturiyritysten kanssa tehtävän vienninedistämisen.”

Pitkä kappale päättyy isojen vientiyritysten nostamiseen, mutta alkupuolen muotoilu tuo esiin pienyrityksiä ja sekataloutta. Osuuskunnat kuuluvat ilman muuta kuvaan mukaan! “Erilaisten yritysten tarpeiden tunnistaminen” voisi tarkoittaa esimerkiksi osuuskuntia koskevan yritysneuvonnan vahvistamista. Yritysneuvonta ei juurikaan tunnista ja tunnusta nykyisellään osuuskuntia.

Yritysneuvonnon lisäksi kyse on opetuksesta. Hallitusohjelmassa onkin kappale: “Madalletaan kynnystä yritystoiminnan aloittamiseen ja kasvattamiseen yrittäjämyönteistä ilmapiiriä ja työelämätaitoja vahvistamalla muun muassa lisäämällä yrittämiseen ja työelämään liittyvää ymmärrystä ja osaamista eri koulutusasteilla sekä muiden julkisten palveluiden kautta.”

Muistetaan, että oppilaitososuuskunnat tekevät jo nykyisellään tärkeää työtä osana koulutusjärjestelmää. Hallitus näkee toivottavasti niiden arvon. Yrittäjämyönteisyys tarkoittaa toivottavasti myös sitä, että osuuskuntia käsitellään kaikessa kasvatuksessa ja opetuksessa tasa-arvoisesti muiden yritysmuotojen rinnalla.

Ja vielä: Kauneus voi olla katsojan silmissä, mutta hallitusohjelma sanoo, että “käynnistetään luovien alojen palvelukokonaisuus.”

Jos minä käynnistäisin tällaisen, niin osuuskuntiin liittyvä neuvonta ja koulutus olisivat aivan varmasti osa palvelukokonaisuutta.

Ps. Eli pieni spekulointi. Ison-Britannian Co-operative Party ehdotti vain vähän aikaa sitten, että maahan perustettaisiin julkisten pankkien verkosto, jonka tehtävänä olisi mm. yhteiskunnallisia yrityksiä sekä ulottaa pankkipalvelut paikallistasolle. Myös postipalvelut yhdistettäisiin pankkiverkostoon. Rinteen hallitusohjelman mukaan puolestaan “selvitetään kokonaisvaltaisesti vaihtoehtoja postin ja sanomalehtien jakelun turvaamiseksi koko maassa moniäänisen tiedonvälityksen varmistamiseksi. Edistetään pakettiautomaatin saamista jokaiseen kuntaan.” Pienellä luovalla ajattelulla kohta voisi tarkoittaa julkista postipankkiverkostoa Co-operative Partyn aloitteen mukaisesti.

Co-operative Partyn aloitteesta lue tarkemmin: https://party.coop/2019/04/03/39423/long-read-proposals-for-a-new-public-banking-ecosystem

Hallitusohjelma on ladattavissa: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/sallistava-ja-osaava-suomi-sosiaalisesti-taloudellisesti-ja-ekologisesti-kestava-yhteiskunta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.