Ehdolla osuuskauppavaaleissa Pirkanmaalla

Olen ehdolla Pirkanmaan Osuuskaupan vaaleissa keväällä 2020. Vaaleissa kaupalle valitaan edustajisto. Äänestää voivat kaikki osuuskunnan eli osuuskaupan jäsenet. Olen ehdolla osana vasemmiston listaa, jonka nimi on ”Meirän oma osuuskauppa! – Edistystä osuuskauppavaaleihin”. Äänestysaika on 25.3.-6.4.2020.

Miksi asetuin ehdolle?

Pirkanmaan Osuuskauppa on alueellinen voimatekijä. Prisman lisäksi osuuskauppaan kuuluvat Sokos, S-marketit, Salet, ABC-liikennemyymälät, Stockmannin herkku ja joukko ravintoloita. Kyse on isosta alueellisesta toimijasta, jonka liikevaihto on yli miljardi euroa.

Pirkanmaan osuuskaupalla on yli 200 000 jäsentä. Näille kauppa jakaa bonuksia yli 30 miljoonaa euroa vuodessa. Osuuskauppa on läsnä valtavan monen pirkanmaalaisen arjessa!

Kauppa myös työllistää koko joukon ihmisiä – mukaan lukien kesätyöntekijöitä ja erityistä tukea tarvitsevia. Lisäsi kauppa tekee lahjoituksia nuorten paikalliseen harrastus- ja urheilutoimintaan.

Tällaisen tekijän toimintaan olisi erittäin kiinnostavaa päästä vaikuttamaan. Osuuskauppa on perinteikäs kauppa, johon liittyy paljon tulevaisuuden mahdollisuuksia.

Tavoitteeni osuuskaupassa toimimiseksi

On viisi asiaa, joita haluan edistää Pirkanmaan osuuskaupassa ja suomalaisessa osuuskauppaliikkeessä laajemminkin.

1. Enemmän bonusta ekologisista ostoista

Bonusten kertymistä tulisi tarkastella suhteessa ostosten ekologisuuteen. Bonusjärjestelmä pitäisi rakentaa uudelleen ohjamaan kuluttajia ostamaan ekologisia tuotteita. Tällainen bonusjärjestelmä hyvittäisi samalla ekologisten tuotteiden usein korkeampaa hintaa. Asiasta olisi syytä avata keskustelu osuuskaupan sisällä.

2. Lisää lähialuetuotantoa hyllyille

Paikallisena kauppana osuuskaupan on ostettava mahdollisimman paljon paikallisilta tuottajilta ja suomalaisilta toimittajilta. Paikallistuotteet olisi myös laitettava näyttävästi esille sekä nostettava esiin kaupan markkinoinnissa. Lähialuetuotanto ja suomalaisuus ovat se, mikä antaa osuuskaupalle sen omaperäisyyden ja identiteetin. Osuustoiminta on parhaimmillaan osa paikallistaloutta, jossa raha kiertää eri toimijoiden välillä.

3. Työntekijöiden asema kuntoon

Kaupanala on surullisen kuuluisa osa-aikaisen työvoiman käytöstä. Osa osa-aikaisista kaipaisi kipeästi lisätunteja. Vastentahtoinen osa-aikaisuus pitäisi ilman muuta kitkeä pois osuuskaupasta. Reilujen työehtojen ja työntekijöiden hyvinvoinnin tulee olla osuuskaupan kunnia-asia. Työntekijöiden aseman vahvistamiseksi on toimittava yhteistyössä ammattiosastojen kanssa.

4. Verkkokaupaa kehitettävä

Osuuskaupan verkkokauppa kehittyy kiitettävästi, mutta vielä on kehitettävää. Verkkokauppa olisi saatava toimivaksi vaihtoehdoksi myös haja-asutusalueille ja pitkässä juoksussa siitä olisi kehitettävä alusta paikallisten pientuottajien ja kuluttajien väliselle suoralle vaihdolle. Turhien välikäsien poistaminen kaupasta on aina ollut osuuskauppaliikkeen alkuperäisiä tehtäviä. Verkkokaupasta voisi kehittää tulevaisuuden lähituotetorin.

5. Luovuutta lähikauppojen kehittämiseen

Verkkokauppa ei ole lähikaupan vaihtoehto. Lähikauppa vastaa ihmisten juokseviin tarpeisiin. Verkkokauppa toimii sen rinnalla hitaampana toimitusmuotona, josta tilataan tilataan suurempia satseja viikon tai viikkojen tarpeisiin.

Varsinkin kaupunkikeskustojen ulkopuolella lähikaupat ovat olennaisia myös muiden palvelujen, kuten postin, säilymisen kannalta. Kaupunkikeskustoissa lähikauppojen merkitys on enemmän verkkokauppaa täydentävä.

Kaupunkikeskustoissa tulevaisuuden lähikauppa voi kehittyä kioskin, postin, kahvilan ja vaikkapa kansanomaisen vegeravintolan suuntaan. Jankan uusi Sale ja Tesoman S-market näyttävät tietä, vaikka ovatkin vasta varovaisia askelia. Lähikauppa voisi myös profiloitua esimerkiksi ekologisiin tuotteisiin sekä tuotteisiin, joita ei verkosta mielellään tilata (avokado, leivonnaiset…).

Syrjäseuduilla lähikauppojen kannattaa laajentaa palveluvalikoimaansa esimerkiksi postin, pankin ja kulttuuriolohuoneen suuntaan. Lähialueen yhteisölliset tarpeet kannattaa kuunnella läpi. Voi olla, että jotkut kaipaisivat kylälle vaikkapa kuntosalia. Autoileville asuintaloalueille kannattaa lisätä ruoan noutopisteitä.

Osuuskunta on demokraattinen yritys

Osuuskunnissa vallitsee ääni/jäsen-periaate, joka tarkoittaa, että jokainen osuuskunnan jäsen on tasavertainen päättämään osuuskunnan asioista. Osuuskaupassa jäsenen valta on tosin varsin muodollista. Jäsenvaaleissa osuuskaupalle valitaan edustajisto, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa lähinnä hyväksymään johdon esitykset.

Edustajistolla on kuitenkin valtaa esimerkiksi uusien aloitteiden tekemiseen ja se valvoo johdon toimintaa. Edustajistosta voi edetä hallintoneuvostoon, jolla on enemmänkin valtaa.

Osuuskaupan hallinto on kolmiportainen. Ylimpänä elimenä on edustajisto, joka valitsee hallintoneuvoston, joka valitsee hallituksen. Hallitus valitsee ja palkkaa toimitusjohtajan, joka on hallituksen asiainhoitaja. Edustajisto on muodollisesti kaupan ylin päättävä elin, vaikka sen toimivalta onkin kapea.

Osuuskaupalla on myös ohjelmia, joihin voi vaikuttaa. Tärkein tällaisista on strategia. Strategian toteuttaminen johdon toimesta on prosessi, johon voi vaikuttaa ja jonka suhteen voi olla aloitteellinen.

Osuuskauppa on tulevaisuuden tekijä – jos me tahdomme niin

Osuuskaupalla on upea historia työväen ja rahvaan kulmakauppoissa ja kyläkauppoissa. Perinteestä on tärkeää pitää kiinni pidetään kiinni samalla kun osuuskauppaa kehitetään tulevaisuuden tekijäksi.

Tulevaisuuden osuuskauppa ylläpitää sekä persoonallisia lähikauppoja että tehokasta verkkokauppaa. Lähikaupoissa ihmiset hoitavat muitakin asioita kuin tekevät juoksevia hankintojaan. Markkinoilla on aina käyty muistakin syistä kuin vain ostoksilla. Lähikauppoja kehitettäessä kannattaa kuunnella tarkasti mitä sosiaalisia ja muita tarpeita lähialueen ihmisillä on.

Verkkokauppa ja kotiinkuljetus on kuitenkin tulevaisuutta suurempien kertasatsien hankkimisessa.

Osaavat, hyvinvoivat ja luotetut työntekijät ovat osuuskaupan voimavara ja kunnia-asia. Mitä demokraattisempi, avoimempi ja osallistavampi työyhteisö on, sitä parempi henki ja tekemisen meininki työntekijöillä on. Edustajistossa toimivien on kehitettävä yhteistyötä työntekijöiden ammattiosastojen kanssa. Valvonnan on ulotuttava myös alihankintaan.

Osuuskauppa on tulevaisuuden tekijä, jos vain haluamme niin. Osuuskauppa ei ole sidottu maksamaan voittoja ulkopuolisille sijoittajille, joten osuuskauppa voi myydä ihmisille laadukkaita tuotteita huokealla hinnalla.

Tänään laadun on tarkoitettava myös ekologisuutta ja eettisyyttä. Ekologiset ja eettiset tuotteet eivät ole mikään ”vaihoehto” ja ”erikoistuote”. Ne ovat päätuote, jolle koko osuuskaupan valikoima tulee perustaa. Ekologiset kuluttajat ovat uusi, nouseva enemmistö.

Osuuskaupan tulee edistää visiota yhteiskunnallisesta muutoksesta. Siinä tuote- ja palveluvalikoima muuttuu ekologiseksi ja eettiseksi – ja se on upeaa!

Jukka Peltokoski, 324

. . .

Henkilökohtainen esittelyni somelinkkeineen on luettavissa täältä.

Osallistun Pirkanmaan osuuskauppavaaleihin vasemmiston ehdokaslistalla. Listan nimi on paikallisylpeyttä osoittaen ”Meirän oma osuuskauppa! – Edistystä osuuskauppavaaleihin”.

Pirkanmaan Osuuskaupan info äänestäjille löytyy osoitteesta https://www.s-kanava.fi/web/pirkanmaa/aanestajille

Osuuskaupalla on myös #paikallistoive-kampanja, jossa ehdokkaita ja äänestäjiä kehotetaan esittämään kaupalle paikallisia kehitysideoita. Lue kampanjasta osoitteessa https://www.s-kanava.fi/web/pirkanmaa/osuuskauppavaalit/paikallistoive

Pirkanmaan Osuuskaupan vuosikertomus vuodelta 2018 on luettavissa tästä (pdf). Vuoden 2019 kertomusta ei ole vielä julkaistu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.