Vastaako osuuskauppa koronakriisiin?

Osuuskauppa on uutisoinut, että koronan myötä ruuan verkkokauppa on kasvanut räjähdysmäisesti. Ihmiset tarvitsevat ruokaa siinä missä aiemminkin, ehkä jopa enemmän kuin aiemmin kun kodeissa ollaan etätöissä eikä ravintoloissa käydä. Osuuskaupalla käy kauppa, vaikka käytävillä on vähän väljempää.

Jää nähtäväksi, miten korona vaikuttaa osuuskaupan talouteen. Ruokakauppa käy, mutta ravintolat ja kahvilat on suljettava. Vaatteita myydään vähemmän. Bensaa myydään vähemmän.

Tilinpäätöksen aika on myöhemmin, mutta alueellisena suurkauppana osuuskaupan kestokyky koronaa vastaan on omaa luokkaansa. Osuuskauppa vastaa moniin arjen tarpeisiin, joiden tarve ei häviä koronatilanteessakaan. Osuuskauppa saattaa jopa hyötyä siitä, että ihmiset ostavat suuria määriä ruokaa ja keskittävät ruokaostoksiaan.

Samaan aikaan alueen pienyrittäjät, itsensä työllistäjät sekä liikunta-, harrastus- ja kulttuuriyhdistykset ovat pulassa. Asiakaskato ja kokoontumisrajoitus on pysäyttänyt tehokkaasti kaiken toiminnan. Valtio on luvannut tulla vastaan avokätisesti, mutta on selvää, että moni liiketoiminta ja yhdistys kaatuu tai rampautuu pysyvästi.

Osuuskaupan on alueellisena kauppana syytä arvioida omat elvytysmahdollisuutensa alueelliselle elinvoimalle. Kulttuuri, aktiivinen harrastaminen ja yritteliäisyys ovat elintärkeitä alueellisia voimatekijöitä. Ilman kulttuurista luovuutta, yhteisöllistä hyvinvointia ja taloudellista toimeliaisuutta Pirkanmaa kurjistuisi.

Kurjassa paikassa kukaan ei halua elää.

Pirkanmaalla on paljon pienosuuskuntia, jotka rakentavat osaltaan Pirkanmaan elinvoimaa. Osuuskunnat ylläpitävät yritteliäisyyttä, yhteisöllisyyttä ja paikalliskulttuuria. Niiden takana on itseään suurempia toimijaverkostoja.

Kansainvälisen osuuskuntaliikkeen kuudenteen periaatteeseen viitaten osuuskaupalta voisi nyt koronan jälkeen odottaa erityistä solidaarisuutta pirkanmaalaisia osuuskuntia kohtaan. Osuuskauppa voisi ojentaa auttavan kätensä pienosuuskunnille ja ostaa isosti niiden tuotteita ja palveluita tai sopia muista osuuskuntaa tukevista toimista.

Tampere on Suomen osuustoiminnan kehto. Suomen ensimmäinen osuuskunta perustettiin täällä kun Finlayson & Kumppanien Työväen Osuuskauppa avattiin Amurin puutalokortteliin vuonna 1900. Yhä nykyään Pirkanmaalle keskittyy paljon osuustoimintaa.

Tehdään Pirkanmaasta osuuskuntamaakunta! Osuuskauppa voi toimia sen veturina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.