Suomalaisten syndikalistien historiallinen talo kaupan

Pala kanadansuomalaisten sosialistien ja syndikalistien historiaa on vaakalaudalla Finnish Labour Temple -niminen työväentalo laitettiin myyntiin Kanadan Thunder Bayssa. Taloa ylläpitänyt yhdistys ilmoitti keväällä lopettavansa ja myyvänsä talon. Talon pelastamiseksi perustettu Finlandia Cooperative organisoi joukkorahoituskampanjaa talon ostamiseksi.

Vuonna 1910 rakennetulla Labour Templellä on pitkä historia Kanadan suomalaisyhteisön sekä syndikalistisen ammattiyhdistystoiminnan piirissä. Talon rakennuttivat alun perin suomalaiset sosialistit ja raittiusliikkeen aktiivit paikallisen ammattiyhdistyksen omistamalle tontille. Paikallisten keskuudessa talo tunnettiin myös suomalaisten ”haalina”.

Venäjän vallankumouksen jälkimainingeissa suomalaissosialistit jakaantuivat kommunisteihin ja syndikalisteihin, joista jälkimmäiset jäivät pitämään majaansa Labour Templeen edellisten rakennuttaessa naapuritontille oman Little Finn Hall -nimisen talonsa.

Syndikalistit järjestäytyivät edelleen IWW:n paikallisosastoksi ja Labour Templestä tuli liikkeen paikallinen tukikohta. Sellaisena se toimikin aina 1960-luvulle saakka, minkä jälkeen talo epäpolitisoitui.

Uudet suomalaissiirtolaiset eivät enää olleet kiinnostuneita jatkamaan työväenliikkeen toimintaa ja IWW:n aktivistit ikääntyivät. Talo muuttui kulttuurikeskukseksi, jossa on toiminut muun muassa suomalaissiirtolaisten historiaa esittelevä museo.

Labour Templeä ylläpitäneen, taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen The Finlandia Associationin keväinen lopettamispäätös poiki nopeasti vastareaktion. Talon historiaan sitoutuneiden aktiivien joukko perusti osuuskunnan, joka ryhtyi kokoamaan paikallisesti ja yhteiskunnallisesti motivoituneita yrityksiä talon ostohankkeeseen.

Hanke on kuitenkin kompuroinut kun yksi mukana olleista yrityksistä vetäytyi joukosta aivan tarjouskilpailun kynnyksellä. Toisaalta tarjouskilpailukaan ei johtanut ensikierroksella kauppoihin, joten tilanne on yhä auki. Osuuskunta tiedotta asiasta Facebook-sivuillaan ja se pyrkii yhä pääsemään tarjoajien joukkoon.

Finlandia Cooperative haluaisi turvata muun muassa talossa alusta saakka toimineen osuuskunnallisen Hoito-ravintolan jatkumisen. Hoito on ollut suosittu ruokapaikka aivan viime vuosiin saakka ja se on yksi talon symboleista. Kulta-aikoinaan talossa toimi useampikin osuustoiminnallinen ravintola, mutta Hoito on ollut aina maineikkain.

Talon seinien sisällä on toimitettu myös Työkansa-sanomalehteä sekä pyöritetty Industrialistin eli IWW:n suomenkielisen äänenkannattajan Kanadan toimitusta.

Labour Temple on Kanadan valtion tunnustama historiallinen merkkirakennus ja se kuuluu Thunder Bayn turistinähtävyyksiin.

Allekirjoittanut seuraa tilanteen etenemistä ja toivoo talolle parasta.

Jukka Peltokoski

Lähteet:

Finlandia Co-operative of Thunder Bay looks to take over Hoito, Finlandia Hall, CBC 26.4.2020, https://www.cbc.ca/news/canada/thunder-bay/finlandia-co-operative-thunder-bay-1.5584902

Incorporation “big step” for co-op hoping to save Hoito, Tbnewswatch 26.7.2020, https://www.tbnewswatch.com/local-news/incorporation-big-step-for-co-op-hoping-to-save-hoito-2592698

Finlandia Cooperativen kotisivut Facebookissa, https://www.facebook.com/Finlandia-Co-operative-of-Thunder-Bay-109683810762002/

Finnish Labour Temple (suomi), https://fi.wikipedia.org/wiki/Finnish_Labour_Temple

Finnish Labour Temple (englanti), https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_Labour_Temple

Industrialisti (suomi), https://fi.wikipedia.org/wiki/Industrialisti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.